JARO LÉTO ’24! Objevte nejžhavější trendy sezóny! ZJISTIT VÍCE


Boty určené pro běh po asfaltu, v terénu a závodní: top modely od známých značek

Není těžké si běhání opravdu zamilovat. Trochu větší výzvou může přece jenom být vytvoření správného šatníku, konkrétně – běžeckých bot, které se budou skvěle hodit v různých podmínkách. Jaké běžecké boty je dobré si pořídit, aby Vám trénink přinesl co nejvíc výhod a radosti?

Poznejte nejoblíbenější typy běžeckých bot a zjistěte pro jaké aktivity jsou vhodné.

SS 24

Městské běžecké boty patří mezi tréninkovou obuv, ale přizpůsobenou k pohybu po tvrdých površích. Mnoho modelů se počítá do obou kategorií, ale městské boty jsou odlišné v tom, že mají dobré odpružení. Vybírají se také podle váhy běžce – čím větší váha, tím větší bude potřebná amortizace, aby boty mohly bez problému plnit svou funkci

městští běžci běhající po chodníku v běžeckých botách adidas, asics a mizuno

Pokud v popisu daného modelu nenajdete údaj o maximální váze uživatele, hledejte boty, jejichž základní vlastností je dobrá amortizace. Důležitou informací může být drop, čili pokles podrážky mezi patou a palci – v běžeckých botách je podrážka nastavena trochu výše. Většinou vyšší drop, který má kolem 10-12 mm, je zároveň lepší amortizací.


Rady trenéra běhu

Hubert Duklanowski – trenér atletiky
Hubert Duklanowski – trenér atletiky

Při výběru městského prostoru, ve kterém budeme bydlet, jsou nejdůležitější detaily – úplně stejně by měl vypadat výběr běžeckých bot, ve kterých půjdeme dobýt tento prostor. Detaily jsou klíčové!

Nejdůležitější je, abychom posilovali chodidla, pomocí výměny bot. Dva nebo tři páry bot s různým odpružením jsou základem, díky kterému se nám naopak posílí hlezenní klouby a náš pohybový aparát. Tím, že máme několik párů, získáváme výhodu, dáváme tělu druhý dech. Takové ošetření nám umožní zůstat déle zdravým a obuv se tak bude moci regenerovat. Ano, ano – boty rovněž potřebují trochu si odpočinout.

Nejdůležitější je, aby naše kolekce obsahovala boty, které se nám líbí, abychom po nich sahali s radostí, a měly patřičné odpružení, protože to je základ, a byly rychlé, protože cílem každého z nás je svou oblíbenou trasu našeho města přeběhnout důstojným, silným, elastickým pružným rekordním rytmem.

Vždy stojí za to usilovat o dokonalost, proto běžecké boty, jako klíčový prvek tréninku, hledejte u specialistů na eobuv.cz.

Pamatujte na cvičení chodidel. Které z nich doporučuji?

S odporovými páskami: 2-3 cviky, 6-8 opakování, 2-4 série, 1x týdně.

Masáž na míči, např. tenisovém/golfovém, před a po každém tréninku, který stimuluje nervovou soustavu.

Krátké rytmy na trávě naboso – začínáme s procházkami v jiném tempu, např. 50 m klidně, 50 m rychle x 4.

Kdy tato cvičení provádět? Po běžecké části. Pro začátek stačí jednou týdně.
Garantuji, že svalový pocit se okamžitě vrátí.


Boty jsou důležitým doplňkem, ale stále jsou jen doplňkem. Pamatujte: pevné chodidlo je oporou při běhu a bota je dokonalým doplňkem – posledním článkem.

Ať Vás úspěch provází!

adidas

Výběrem běžeckých bot na asfaltový povrch adidas si můžete být jisti, že váš trénink bude úspěšný a především bezpečný. ADIDAS ADIZERO RUNNING SHOES, vybavené moderními systémy amortizace Lightstrike a Lightstrike Pro, usnadní běžcům udržení efektivity na dlouhé trase a zlepší soustředění na každý další krok. Řada adidas Adizero, která okouzluje běžce celého světa, je vybavena klíčovými prvky, které poskytují rovnováhu mezi stabilitou, odolností a odpružením.

běžecké boty adidas

Asics

Boty Asics Dynablast 3 z kolekce Asics Performance byly vytvořeny pro běh po tvrdých běžeckých stezkách. Poskytují mimořádný komfort pro hlezenní a kolenní klouby při tréninku venku nebo ve sportovní hale. Vyrobeny z měkkého úpletu, zlepšují padnutí, pohodlí a zaručují prodyšnost. Pěna FlyteFoam Blast, která tento model odlišuje, zaručuje vysoké odpružení a dynamický odraz při běhu.

běžecké boty asics

Mizuno

Boty Wave Skyrise 3 japonské značky Mizuno se vyznačují mimořádnou měkkostí vyztuženou v oblasti velkého palce. Svršek ze síťoviny AirMesh připomíná syntetický úplet, poskytující pohodlí při běhu po asfaltových površích a silná pěnová podrážka Mizuno Enerzy zajistí vysoké odpružení. Běhoun boty je navíc opatřen gumou X10, která je umístěna pouze na strategických místech na patě, což výrazně zvyšuje její pružnost.

běžecké boty mizuno

Pokud máte dost tréninků v městské džungli nebo se chcete prostě jen těšit aktivitou v přírodě, rozhodně se Vám budou hodit trailové běžecké boty. V jejich případě je důležitější kvalitní podrážka s nášlapem než-li amortizace. Zajišťuje odpovědnou přilnavost na lesních nebo horských stezkách, zjednodušuje pohyb po nepříliš rovných površích a zabraňuje uklouznutí. Dobré běžecké boty do terénu mají také pevnější svršek, takže pokud plánujete regulární tréninky v terénu, tyto modely budou určitě trefou do černého.

Muž, který jde po horách. Muž je oblečený ve sportovním outfitu.

adidas

Trailové běžecké boty Terrex Agravic Flow 2 od přední značky adidas, byly vytvořeny speciálně s myšlenkou o horských stezkách. Vyzkoušeny a testovány odborníky na trailové běhání, vyznačují se kvalitní ochranou a lehkým odpružením. Odolné vůči všem oděrům, síťovaný svršek se speciálním designem zajišťuje prodyšnost při běhu. Podešev vybavená technologií Continental™ s podrážkou s výpustky poskytuje trakci za všech podmínek.

Připravujete se na běh na extrémně bahnitém terénu? Naproti náročných povětrnostním podmínkám vycházejí boty adidas Terrex Agravic Flow 2 Gtx GORE-TEX, které díky prodyšné membráně nepropustí vlhkost. O vaši bezpečnost se rovněž postará systém odpružení Lightstrike, podporující rychlost a obratnost na nerovném, bahnitém terénu.

Salomon

Trailové běžecké boty Salomon splní očekávání i těch nejzkušenějších běžců. Model Speedcross 6 vytvořený s myšlenkou o trailových stezkách – je lehký, poskytuje výbornou přilnavost a zároveň rychleji odvádí bláto. Svršek je vyroben z pevné síťoviny, která zabraňuje vniknutí kamínku a zeminy mezi chodidlo a vložku.

Pokud plánujete trasu na mokrém a nerovném povrchu, podívejte se na model Supercross 4 Gtx W GORE-TEX, který díky speciální membráně udrží vaše chodidla v suchu zároveň zvenku, tak zevnitř.

New Balance

S myšlenkou na milovníky trailového běhu společnost New Balance vytvořila model Fresh Foam Hierro v7, který obstojí i v těch nejnáročnějších terénech. Ostatní příznivce si získal díky nové, ultralehké váze, která výrazně ovlivňuje rychlost a komfort běhu. Běžecké boty New Balance Hierro v7 kombinují mimořádné odpružení a neuvěřitelnou přilnavost, kterou zaručuje podrážka Vibram Megagrip.

Asics

Boty Asics, konkrétně model Gel Sonoma 7, díky speciálnímu běhounu pro pohyb v terénu poskytují vynikající přilnavost. Díky mezipodešvi, která je vyrobena technologií AMPLIFOAM™, tato obuv zaručuje mimořádný komfort při běhu po nerovném povrchu. Na druhou stranu v zadní části chodidla je použita technologie GEL™, která zajišťuje měkčí dopad chodidla na povrch.

Tréninková obuv je klasickým a zároveň nejvíce univerzálním modelem běžeckých bot, které jsou určené jak pro začínající běžce, tak i pro pokročilé. Budou se skvěle hodit především pro každodenní běhání delších tras, ale přitom ne moc rychlých tréninků. Hodí se pro běh po tvrdém povrchu, kdy zaručují optimální pohodlí a minimalizují riziko vzniku zranění.

Mladý sportovní pár cvičí venku. Žena si zavazuje boty. Muž se protahuje.

Běžecké boty, přesněji ty tréninkové, mají masivní konstrukci, hrubší podrážku a jsou vybaveny systémem, které zpevňuje a stabilizuje chodidlo. Díky tomu obuv eliminuje otřesy a změkčuje dopady na zem a tím se také tolik nezatěžují klouby. Při výběru je dobré brát v úvahu typ chodidla a podle toho si vybrat podrážku, která méně nebo více eliminuje otřesy. O tom, zda máte chodidlo neutrální, pronující nebo supinující se dozvíte z našeho dalšího článku na blogu – běžecké boty dámské a běžecké boty pánské.

POZOR!
Při koupi běžeckých bot, si vyberte model, kde budete mít minimálně 0,5-1 cm místa. Během běhání chodidla opuchnou, takže trochu větší rozměr obuvi Vás ochrání před vznikem puchýřů nebo odřenin.

Závodní běžecké boty jsou svým způsobem opakem bot tréninkových. Nebudou se hodit pro každodenní dlouhý trénink nebo běhání, ale za to jsou nenahraditelné na dynamickém tréninku nebo na závodech. Tyto modely jsou lehčí, měkčí a přizpůsobivější, zato systémy, které zajišťují a zpevňují chodidlo, jsou omezené prakticky na minimum.

Zadní pohled na nohu běžce na začátku dráhy na stadionu. Červená podrážka běžeckých bot.

Závodní boty Vám zajistí lepší dynamiku běhu. Díky tomu si je vybírají zkušení běžci, pro které je důležité, aby dosáhli nejlepších výsledků. Není dobré je používat pro každodenní tréninky, protože nejen Vám nezajistí dobré odpružení, ale rovněž se rychleji opotřebují.

Ačkoli novodobé technologie, které jsou používány v běžeckých botách nenahradí Váš trénink, mohou však způsobit, že se trénink stane rozhodně příjemnější, více uspokojující a především bezpečnější. Objevte, jaké běžecké boty jsme pro Vás připravili na eobuv.cz a najdětě pro sebe model, který nejlépe uspokojí Váš sportovní apetit. Užijte si trénink!

Původní text článku byl přeložen a upraven pro potřeby blogu eobuv.cz.
Přidejte se k odběratelům newsletteru a ...Využijte slevu 250 Kč na první nákupy!
Zkontrolujte v obchodě
Kabelky Tommy Hilfiger, Dámská obuv Salomon, converse, Dámské černé tenisky, guess crossbody, new balance, nike air force 1 dámské, Kabelky Michael Kors, superfit, Kabelky Nobo, boty adidas, Peněženky Tommy Hilfiger, air force 1, pantofle, Dámská obuv Crocs, Dámská obuv Guess, běžecké boty, Kabelky Liu Jo, kosmetická taštička, adidas boty, adidas superstar, adidas Stan Smith, kšiltovka, primigi goretex, Černé dámské polokozačky, Dámská obuv Tommy Hilfiger, nike jordan 1 mid, dámská kabelka, salomon boty dámské, batoh dámský

Pokračováním v používání webu souhlasíte s používáním cookies. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close