JARO LÉTO ’24! Objevte nejžhavější trendy sezóny! ZJISTIT VÍCE


Michael Jordan – 22 faktů, které musíte znát po The Last Dance

Premiéra poslední epizody “The Last Dance” je už dávno za námi, ale my pořád zůstáváme v nostalgickém rozpoložení po tom několikahodinovém návratu do 90. let. Michael Jordan je fascinujícím člověkem a to nejen proto, že po 20 letech ukončil kariéru a každý rok prodává milióny bot. Jeho bohatý životopis dokázal, že seriál je plný faktů a zajímavostí, proto jsme je v našem článku shrnuli. Je jich 22.

Michael Jordan byl v 90. letech někým větším než byly hvězdy rocku. Byl neuvěřitelným jevem. 30 let zpátky patřil mezi nejoblíbenější osoby na světě, společně s Michaelem Jacksonem a Janem Pavlem II. Tyto lidi znal asi každý a dnes zlomyslní lidé tvrdí, že seriál je máváním rukou k dívákům s textem „Hej, já tady pořád jsem, podívejte se!”.

SS 24

Ve svém prime time byly kolem Jordana vždy davy lidí, každý chtěl o něm mluvit a nepotřeboval k tomu žádné sociální sítě. Kdyby hrál v dnešní době a používal sociální sítě, jeho konta by měly více sledujících než profil LeBrona Jamese, Cristiana Ronalda nebo Lea Messiho.

Oblíbenost Jordana se dostala ze všech zaběhnutých vzorců. Do dnešního dne můžete v ulicích měst vidět boty s jeho logem. Neustále se objevují nové smlouvy s Neymarem Jr, Paris Saint Germain nebo neobvykle oblíbené spolupráce, jako například ta s Travisem Scottem.

Seriál o Michaelu Jordanu a Chicago Bulls patří k povinnostem nejen každého fanouška sportu, ale také každého, kdo chce vidět, z čeho se skládá takový život a jak moc musíte obětovat, abyste se dostali na vrchol. “The Last Dance” je také příležitost pro nás, jakožto fanoušky Michaela Jordana, abychom Vám představili 22 zajímavostí o něm.

Kdybychom nepočítali sezóny s Washington Wizzards, Jordan je v basketbalovém důchodu již 22 let. V roce 2019 vydělal na prodeji bot více než jakýkoliv jiný aktivní basketbalista. Čísla, které jsou zveřejňovány časopisem “Forbes” jsou imponující. Kdybychom sečetli pět míst po Jordanu – LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Dwyane Wade a Giannis Antetakoumpo, pořád by vydělali méně než samotný Jordan. 

Méně o 31 milionů dolarů.

Tak opravdu imponujícím prodejem basketbalových bot (neaktivních basketbalistů) se může pochválit pouze Converse Chuck Taylor.

Odpověď zní: Kenny Latimore. I takovou informaci jsme obdrželi během sledování dokumentu “The Last Dance”. Jedná se přesně o scénu, ve které Jordan vchází do klubového autobusu se sluchátky na uších a teatrálně se hýbe v rytmu hudby. Jeden z kolegů se ho zeptá co poslouchá, Jordan jmenuje umělce a dodá, že to ještě není nikde publikovaná nahrávka. 

Dva dny po vydání posledních dvou epizod ”The Last Dance” si vzal slovo Kenny Latimore. Na Twitteru napsal, že Jordan poslouchal tehdy písničky z alba “From the Soul of Man”. Album mělo premiéru teprve v říjnu roku 1998.

Víte, že…?

Oficíální playlist z The Last Dance na Spotify sleduje skoro 200 tisíc osob. První písničkou na tomto playlistu je Alan Parson’s Projec – Sirius – Chicago Bulls Theme Song, která byla pouštěna během prezentace závodníků.

Basketbalista nesouhlasil s natáčením rozhovorů v jeho sídle na Floridě a tak se parta Jasona Hehira (režiséra dokumentu) nikdy nepřiblížila ani na krok k jeho vile. Našli tři domy poblíž, kde byly rozhovory natáčeny.

Nahrávky s druhou hvězdou Chicago Bulls – Scottie Pippenem se odbývaly v prázdném obývacím pokoji. Byl to ovšem dům basketbalisty, který byl koupen chvíli předtím, než se začaly nahrávat rozhovory a obývací pokoj nestihli ještě vybavit nábytkem. Dennisa Rodmana se vyptávali v hotelovém pokoji.

Každý den byl Jordan obklopen šesti lidmi z ochranky. Existují fotografie na kterých basketbalista vychází z Ferrari – pro hodně fanoušků, nejdůležitější na fotografii byly vždy státní poznávací značky jeho aut, čili M Air J. Fotografie má ještě druhý zajímavý aspekt. Jsou na nich žluté bundy ochranky s nápisem „Security” na zádech. Právě tyto coach bundy budou vypuštěny v říjnu tohoto roku jeho firmou Jordan Brand. Na zádech najdete nápis Security a na prsou logo značky s nápisem: Jordan Security.

Ochranka Jordana byla vážným prvkem každodenního života basketbalisty. Někteří z nich se stali jeho kamarády. Během jedné z cest do Chicaga, se Jordan a ochranka dostali do tatérského salónu. O chvíli později vychází šest lidí z ochranky s vytetovaným logem značky na rameni.

… konkurz hodů za tři body v roce 1990. Jordan nikdy nebyl skvělým střelcem z dálky. Pozvánka na konkurz střelců na velkou vzdálenost byla překvapením pro všechny. Jordan nabídku přijal a poznal tak jednu z největších proher ve své kariéře v NBA. Velký Michael Jordan stěží získal pět bodů.

Po 22 letech byl vyřešen mýtus slavného zápasu, který byl nazýván Flu Game, ve kterém se Jordan sotva hýbal na nohou. Byl to pátý zápas finále z roku 1997 proti Utah Jazz. Oslabený Jordan získal 38 bodů a boty, které měl na sobě během zápasu, byly po letech prodány za 104 tisíce dolarů. 

Pizza, která byla doručena do apartmánu Jordana byla obyčejnou pepperoni. Nešťastný kousek placku přivezl Craig Fite. Tato informace v The Last Dance není, ale skoro hned po proslavení posledních epizod, se doručovatel pizzy sám prozradil médiím v USA. 

Víte, že…?

Tim Grover, osobní trenér Jordana, chvíli před jeho 5 zápasem řekl svému svěřenci, že pokud má hrát, nemůže mít delší pauzy. Nejhorší věc, která ho může potkat, je odpočinek. Jordan ho poslechl a hrál 44 minut a 17 sekund. Chceme Vám jenom připomenout, že zápas v NBA trvá 48 minut.

Mohlo by se zdát, že 6 vystoupení ve finále NBA Jordana a Chicago Bulls = 6 kultovních modelů bot. Omyl. Celkem v poslední válce o titul se zúčastnilo 7 modelů. V roce 1991 jsme na nohou Jordana viděli ve finále Jordan 6 Infrared. O rok později to byl Jordan 7 True Red a v roce 1993 Jordan 8 Playoff. 

Víte, že…?

Nejoblíbenějšími Air Jordan 7 nebyly ty z finále v barevném provedení Olympic, ve kterých MJ vystupoval během Olympijských her v roce 1992 nebo Bordeaux, které měl na sobě v zápase Hvězd NBA.

Návrat do NBA a čtvrtý mistrovský titul Jordan získal v Jordan 11 Bred. Pátý mu pomohly získat Jordan 12 Playoff a samozřejmě slavné Flu Game. Poslední, mistrovskou jízdu tvořily dva páry bot. Jordan 13 Play-Off a Jordan 14 Last Shot.

Během hry s Wizzards, Jordan dal všechny své výdělky na oběti teroristického útoku na World Trade Center z 11. září. Stejnou věc udělal i po natáčení “The Last Dance” – veškerý příjem dal na oběti koronaviru.

Přesně tak, je to lehká nadsázka. Jde nám o to, že Jordan nemá soukromý profil v sociálních médiích, takže nemůžeme vidět na fotografiích nebo stories jeho život a tak dále. Jen na chvíli byl online, kdy převzal profil na Twitteru Charlotte Hornets, čili klubu, kterého je vlastníkem. Byla to pouze jednorázová událost. 

Existují ovšem profily značky Jordan. Na Facebooku se tato stránka líbí 10,2 milionům lidí, dvakrát tolik co na Instagramu. Twitter má další 4 milióny, YouTube 386 tisíc sledujících a nejmladší aplikace – TikTok – 62,5 tisíc sledujících.

Plánovaný příjem z prodeje bot Jordana se měl pohybovat kolem +- 3 milionů dolarů. Omlouváme se, ale to měl být ohromný úspěch. Myslíme si, že šéfové firmy Nike byli hodně zaskočeni.

Víteže…?

První reklamní kontrakt Jordana s firmou Nike byl na 500 tisíc dolarů za sezónu. Tehdy to byly astronomické peníze a takové kontrakty neměl nikdo v NBA. Dokonce největší hvězdy, čili Magic Johnson a Larry Bird.

Dvě první číslice s kterými hrál Jordan, jsou samozřejmě 23 a 45. Třetím je číslo 12, ve kterém Jordan hrál pouze jednou během zápasu v Orlandu v roce 1990. Nebylo to nijak plánováno. Tričko Jordana s číslem 23 bylo ukradeno a tak nebyli schopni doručit Jordanovi zápasový komplet oblečení. MJ tak musel hrát v čísle 12, bez příjmení na zádech.

Víte, že…?

Čtvrtým číslem Jordana bylo číslo 9. Nosil ho během Olympijských her.

Jeffrey Jordan je synem Michaela, který se rozhodl v Miami otevřít obchod s botami. Místo se nazývá TrophyRoom. 

V rozhovoru v roce 2005 se Jordan přiznal k tomu, že jeho oblíbenými doutníky jsou ty od značky Partagas Lusitanias. Je to povšechně známé, že Jordan je závislý na doutnících. Na hodně fotografiích z minulosti, ale také ve scénách seriálu “The Last Dance” ho můžeme vidět s doutníkem. 

Zajímavá historie, protože se týká emocí a vzpomínek z dětství. Díky obouvání nových bot se cítí jako malý, nadšený chlapec, který otevře krabici s dárky. Otázka zní – co udělal Jordan s těmi všemi páry bot? Hodně z nich se dostalo do rukou sběratelů, hodně rozdal na konec zápasu fanouškům.

Během kariéry vydělal pouze díky firmě Nike již vzpomínanou miliardu dolarů. Na začátku byl kontrakt na 500 tisíc dolarů ročně během pěti let. Současná hodnota majetku Jordana podle časopisu “Forbes” je 2,1 miliard dolarů. Ročně nejen z Nike Jordan získává více jak 100 milionů dolarů.

Jordan zavedl módu širokých šortek na parketách NBA. Jedna z historek vypráví, že se cítil nepohodlně, protože pod šorktami Bulls nosil pro štěstí šortky z univerzity North Carolina. Proto musel nosit větší a trochu delší šortky. 

Je jisté, že právě on jako první hrál v rozšířených šortkách.

Zajímavé je především to, že existuje legenda, kde si samotný Jordan ušil větší šortky ze dvou jiných (jiní tvrdí, že poprosil prostě o větší). Romantická historie s šitím vznikla asi kvůli jeho kroužku, v době kdy studoval na vysoké škole, na které se učil šít, protože tvrdil, že si nikdy nenajde ženu a musí umět dělat všechno sám.

Od roku 2001 Jordan organizuje charitativní turnaj, na který jsou zvány největší hvězdy showbyznysu a sportu. Účast v něm přijali například Wayne Gretzky, Michael Phelps, Samuel L. Jackson nebo Mark Wahlberg. Vybrané peníze jsou předány různým charitativním organizacím, takovým jako Cats Care, Make-A-Wish, Opportunity Village nebo Keep Memory Alive.

Ten fakt můžeme vidět v “The Last Dance” prakticky po celých 10 hodin. Existuje přece jenom několik situací, díky kterým zůstanou Vaše ústa otevřená široko dokořán. Jedna z našich oblíbených situací je zápas v Utah Jazz z roku 1988. V jedné akci Jordan vsází míč do koše nad závodníkem, který měří 185 cm Johnem Stocktonem (Jordan měří 198 cm). Někdo z diváků zakřičel, aby to vyzkoušel s někým kdo je stejně vysoký. Několik akcí později Jordan vsází míč do koše nad závodníkem, který měří 210 cm Melvinem Turpinem. Po této akci se otočil směrem ke křičícímu divákovi a zeptal se: Tak vysoký stačí?

… je to stejné, jako by Michael Jordan v průběhu té chvíle utratil 21 tisíc 582 dolarů. Ta částka je výsledkem, který se spočítal z průměrné ceny domu a výdělku v USA. V roce 2019 hodinová mzda Jordana byla ve výši 34 tisíc 246 dolarů.

230 milionů dolarů vydělal “Space Jam” za prodej lístků v kinech. Na současné standardy to není imponující výsledek, ale v roce 1995 to udělalo dojem. Překročil všechny očekávání a je nejlépe vydělávajícím filmem o basketbalu v historii.

Jordan měl tik, když se dostával pod koš, často bylo vidět jeho vypláznutý jazyk až na bradu. Prý něco podobného dělal i jeho otec. Experti tvrdí, že tato skutečnost je přímo svázaná s koncentrací a odhozením jiných, rušivých faktorů.

Rekord kariéry Jordana v playoff byl 63 bodů, hozených ve slavném zápase proti Boston Celtics. Přesně po tomhle zápase, legenda parket NBA – Larry Bird řekl, že to nebyl Jordan, ale Bůh převlečený za Jordana. Jak se ukazuje, tento zápas má také jiný silný citát.

Den před zápasem Jordan hrál golf se závodníkem Celtics, Danny Aingem. Po skončení partie, řekl rivalovi – řekni DJovi, že zítra pro něho něco mám. Jordan tím myslel závodníka, který nejčastěji kryl Jordana v duelech s Celtics, Dennisa Johnsona. 63 bodů jsou historií.

Znali jste všechny fakty? Pokud ne, tak který se Vám nejvíce líbil?

Původní text článku byl přeložen a upraven pro potřeby blogu eobuv.cz.
Přidejte se k odběratelům newsletteru a ...Využijte slevu 250 Kč na první nákupy!
Zkontrolujte v obchodě
Kabelky Jenny Fairy, Kabelky Calvin Klein, Dětská obuv Geox, ponozky, Crossbody kabelky Guess, Dámské černé polobotky, tommy hilfiger, ugg cz, salomon boty, rieker boty, Peněženky Guess, Černé kabelky, Červené kabelky, chlapecke zimni boty, nike airmax, Pánská obuv Crocs, ugg, Dámská obuv Converse, Kabelky Gino Rossi, vagabond, Pánská obuv Converse, dr. martens, nike air force 1, ecco, under armour boty, sneakers, Dětské Moon Boot , dr.martens, asics, Pánská obuv Guess

Pokračováním v používání webu souhlasíte s používáním cookies. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close